Stelian Ion, despre reacția UDMR pe tema desființării SIIJ: Subiectul e afectarea DNA. Unii nu vor să continue lupta anticorupție. Mă întreb ce se va întâmpla pe Legile Justiției…

Stelian Ion, despre reacția UDMR pe tema desființării SIIJ: Subiectul e afectarea DNA. Unii nu vor să continue lupta anticorupție. Mă întreb ce se va întâmpla pe Legile Justiției...
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Stelian Ion, ministrul USR-PLUS al Justiției, a avut, miercuri, o ieșire extrem de dură la adresa UDMR, parteneri în coaliția de guvernare, care se opun proiectului inițiat chiar de Guvern privind desființarea Secției speciale. UDMR vrea ca, după desființarea SIIJ, dosarele să fie preluate de o singură structură aflată în cadrul Parchetului General. De cealaltă parte, Stelian Ion susține că asta ar fi aceeași Mărie cu altă pălărie, căci Secția practic ar continua să funcționeze, doar cu o altă etichetă. Ion susține că dosarele ar trebui repartizate la DNA, DIICOT și celelalte parchete, în funcție de competență.

De altfel, Ion a atras atenția că adevărata miză nu e Secția specială în sine, ci chiar DNA, pe care unii din cei de la UDMR o vor cu mai puține competențe. Ministrul USR-PLUS al Justiției a precizat chiar că există anumite interesele ca lupta anicorupție să fie oprită.

Stelian Ion a mai afirmat că la cât de greu merg lucrurile în ceea ce privește desființarea SIIJ, „mă întreb ce se va întâmpla pe Legile Justiției”.

Stelian Ion: Subiectul nu e despre SIIJ, ci despre afectarea DNA

„Fără voturile UDMR, varianta Guvernului (privind desființarea SIIJ) nu va trece, că PSD nu dorește desființarea SIIJ, cei de la AUR au spus că nu doresc, deci e clar că nu poate trece un asemenea proiect.

UDMR justifică prin așa-zisele abuzuri ale DNA. Subiectul nu e despre SIIJ, ci despre afectarea DNA, a competenței DNA. Unii nu vor să continue lupta anticorupție. UDMR a preluat din cadrul … mă rog… din anumite zone această idee…

Inspecția Judiciară, în 2018, a fost numită politic prin Ordonanță de Urgență. S-a prelungit mandatul actualului inspector-șef, care a semnat un raport defavorabil total DNA-ului și care acum servește drept argument și colegilor din UDMR. Problemele sunt mai ample aici, nu doar despre UDMR.

S-a agreat că ar trebui renunțat la imunitate (superimunitatea dată magistraților), dat fiind avizul Comisiei de la Veneția, dar rămâne amendamentul esențial: desființăm SIIJ, dar o reînființăm sub o altă denumire, ducem dosarele la o structură singulară.

Nici Parchetul General însuși nu a susțint această variantă în cadrul dezterilor de la Senat. Am dezbătut subiectul de nenumărate ori. Dacă nici acum nu se înțelege că e interesul nostru să arătăm că avem o justiție corectă, echilibrată, fără mecanisme artificiale, avem o problemă.

Din punctul meu de vedere, pe justiție, foarte important, avem un blocaj. Dacă acest prim test deocamdată nu e trecut, mă întreb ce se va întâmpla pe Legile Justiției”, a declarat Stelian Ion.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`