Un teritoriu românesc, deţinut de Ucraina, pe care l-ar vrea Rusia

Un teritoriu românesc, deţinut de Ucraina, pe care l-ar vrea Rusia

Pe 3 februarie s-au împlinit şase ani de când Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a dat câştig de cauză ţării noastre în procesul cu Ucraina privind delimitarea Platoului Continental al Mării Negre.

CIJ, prin decizia nr. 2009/9 din 3 februarie 2009, a acordat 79,34% din zona în dispută României, anume 9.700 km² cu o adâncime medie de peste 50 m, iar Ucrainei 20,26% din zona în dispută anume 2.300 km² cu o adâncime medie sub 50 m, incluzând totalitatea apelor teritoriale ale insulei Șerpilor, inclusiv în dreptul Sulinei. Prin acceptarea acestei judecăți, litigiul teritorial major s-a stins, litigiul minor privind insula Maican de pe brațul Chilia și partea de sud a golfului Musura din nordul imediat al Sulinei, rămânând singura divergență teritorială între România (care le revendică) și Ucraina (care le stăpânește).

La sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, statutul Insulei Şerpilor era neclar. Cu toate că insula fusese ocupată de către armata sovietică în august 1944, în Tratatul de pace semnat la Paris pe 10 februarie 1947 situaţia juridică a Insulei Şerpilor nu era amintită. Această insulă era dorită de Uniunea Sovietică din considerente militare, deoarece îi asigura o poziţie strategică la Gurile Dunării. Pentru reglementarea situaţiei, o delegaţie română condusă de premierul Petru Groza, s-a deplasat la Moscova, şi pe 4 februarie 1948 a semnat “Protocol referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat între Republica Populară Română şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste”. Acest document stabilea că: “Insula Şerpilor, situată în Marea Neagră, la răsărit de gurile Dunării, intră în cadrul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste”, scrie Capital.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:22 - Ludovic Orban: CCR acționează ca un instrument politic în sprijinul tentativei disperate a PSD de a-l aduce pe Ciolacu în turul 2 al alegerilor prezidențiale și de a elimina din turul 2 candidatul democratic Elena Lasconi (VIDEO)
15:11 - Aproape 100.000 de români au avut infecții respiratorii în ultima săptămână
14:58 - O fostă vilă a lui Nicolae Ceaușescu va fi transformată total. În ce scop va fi folosită clădirea
14:52 - Valentin Tătaru (ING): În Suedia, prețul energiei este cam o treime din cât este în România. Cum poţi să concurezi cu acele companii?
14:50 - Gabriel Oprea (UMPMV), despre Monumentul Eroilor Militari din Parcul Tineretului: Pentru a realiza această idee, mi s-au cerut milioane de euro. Am realizat-o cu câteva sute de mii și am donat-o MApN
14:37 - Percheziţii ale Parchetului European la CNAIR, într-un dosar ce vizează lucrările la centura Zalău
14:31 - Stelian Ion: În spatele acestei mișcări a CCR se află voința lui Ciolacu pentru a răsturna rezultatul din turul 1. Avem un pericol extremist, pe de o parte, și, pe de cealaltă parte, avem acest pericol al mafiei securisto-politice (VIDEO)
14:26 - Prima reacție din partea lui Călin Georgescu, cu privire la decizia CCR de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale
14:07 - Vlad Pufu: Încă de anul trecut am atras atenția cu privire la amenințarea pe care o reprezintă așa-numiții troli. Trebuia ca actul normativ să fie mai aplicat
14:00 - Creştere alarmantă a vânzărilor de maşini second hand. Românii evită mașinile electrice noi