Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, la Paris, cu omologul său francez, Francois Hollande. Cei doi lideri au discutat despre relaţia bilaterală dintre România şi Franţa, dar şi despre comunitatea de români din Hexagon, aderarea la spaţiul Schengen, cooperarea economică sau sprijinul pentru Ucraina.
„Mă bucur că mă aflu astăzi aici. Invitația pe care mi-ați adresat-o constituie un simbol puternic al relației bilaterale. M-am bucurat că la această primă discuție a fost posibil să participe și domunl ministru de Externe și ministrul Economiei. Am fost satisfăcut de substanța discuțiilor. Relația bilaterală se dezvoltă atât în jurul unei importante relații politice, cât și în jurul cooperării sectoriale dinamice. Am reafirmat dorința de dezvoltare a relației bilaterale, inclusiv în cadru european. Cooperarea economică se bazează pe dorința de a aprofunda schimburile economice”, și-a început discursul Iohannis.
Iohannis a dezvăluit că au fost avute în vedere și alte priorități pentru țara noastră și Franța, cum ar fi lupta împotriva terorismului, situația din Ucraina, precum și apropierea Republicii Moldova de UE și implementarea cu succes a Acordului de Asociere. La rândul său, președintele francez Francois Hollande, a vorbit despre investițiile franceze făcute în România și a subliniat că acestea sunt importante atât pentru economia țării noastre, cât și pentru Franța. Klaus Iohannis a avut parte de un incident de protocol imediat după aterizarea aeronavei prezidenţiale la Paris.
„Un aspect important e cel al imaginii României și comunității de români în Franța. Suntem încrezători că fapte izolate nu pot avea un efect negativ de durată asupra unei lungi istorii de colaborare. Am solicitat domnului președinte Hollande sprijin în combaterea oricărui discurs ce reduce o relație solidă la clișee. Am solicitat sprijinul Franței pentru aderarea la Schengen. Am exprimat speranța că o decizie va putea fi luată cât mai repede. Am discutat despre sporirea eforturilor comune în cooperarea anti-terorism. Am trecut în revistă evoluțiile preocupante din Ucraina și modalitățile de apropiere a unor state de UE. Am discutat despre Ucraina, am reiterat susținerea fermă a României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Am discutat despre consolidarea creșterii economice în UE, am exprimat sprijiul României pentru prioritățile de pe agenda strategică a UE, printre care și scăderea șomajului”, a mai spus președintele României, citat de HotNews.
La rândul său, președintele francez a precizat, referitor la problema romilor, că există de ceva timp „o cooperare polițienească foarte strânsă”, între cele două țări, iar mobilizarea va continua.
Hollande a mai spus că „anul 2018 îl dorim foarte bine marcat, pentru că este centenarul României moderne, iar în Franța vom avea o mare mobilizare pentru a celebra acest moment”.
Şeful de stat român a mai spus că a fost iritat de faptul că, în timp ce aştepta să se urce în maşina oficială, nimeni nu a venit să îi ia haina. Aşa că Iohannis a aruncat-o demonstrativ pe maşină şi a urcat în autoturism. Un aghiotant francez a recuperat haina şi i-a dat-o generalului Silviu Pahonţu, şeful SPP, care a aşezat-o lângă şeful statului în maşină. Potrivit unor informaţii, de vină ar fi protocolul francez pentru acest incident pentru că preşedintele şi soția sa ar fi trebuit preluaţi din avion şi conduşi la maşină de către reprezentanţii ţării gazdă.