Noi prevederi ale Codului Rutier privind transportul minorilor. Poliţie: Nu cresc amenzile

Noi prevederi ale Codului Rutier privind transportul minorilor. Poliţie: Nu cresc amenzile
Foto: rfi.ro

Noile reguli impuse de Codul Rutier actualizat vor intra în vigoare din 14 februarie. Măsurile vizează transportul în siguranţă al minorilor. Mai exact, şoferii care transportă copii sub trei ani sau mai scunzi de 135 de centrimetri trebuie să-şi doteze autoturismele cu echipamentul adecvat. În caz contrar, aceştia riscă amenzi de până la 490 de lei şi trei puncte de penalizare.

Românii care au de gând să transporte minori ce n-au împlinit încă trei ani  sau au o înălţime mai mică de 135 de centrimetri trebuie să cumpere dispozitive de fixare în scaun pentru copii. Acestea ar putea fi scaunul de siguranţă, perna de înălţare sau portbebe-coşuleţ pentru sugari.

Regula este valabilă şi pentru pasagerii ceva mai înalţi.

„Copiii cu o înălţime de peste 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 11/2015

Însă autorităţile atrag atenţia că nu orice produse din aceste categorii sunt adecvate, iar şoferii trebuie să  cumpere numai echipamentele de siguranţă omologate.

„Aceste dispozitive pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum şi pe locul din faţă al pasagerului. Cu toate acestea, instalarea pe locul din faţă este permisă doar dacă instrucţiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru şi doar dacă airbagul corespunzător locului este dezactivat ori dacă automobilul nu este echipat cu airbag pentru acel loc”, potrivit Guvernului.

Noile reguli ale codului rutier, care intră în vigoare de la 14 februarie, nu sunt obligatorii pentru taxiuri şi mijloacele de transport în comun, atâta timp cât minorii sunt supravegheaţi. De asemenea, şoferii scapă de sancţiuni dacă pot prezenta o scutire medicală a copilului în acest sens.

Cei care nu respectă prevederile riscă amenzi de până la 490 de lei şi 3 puncte de penalizare.                               

Potrivit unei precizări făcute de Poliţie, amenzile nu cresc prin noile modificări aduse codului rutier. Detalii, AICI.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card
21:57 - Mai este posibilă scoaterea lui Călin Georgescu din cursa pentru prezidențiale? Elena Lasconi: „Cele 3 decizii ale CCR sunt atât de grave încât nu cred că se mai pot repara vreodată. E extrem de grav ce s-a întâmplat” (VIDEO)