Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenția asupra recentelor evoluții ale discursului public privind activități judiciare aflate în curs de desfășurare.
Potrivit comunicatului CSM, instituția atrage atenția că prin exprimarea de către personalități publice, politicieni, formatori ai opiniei sau reprezentanți ai societății civile a unor opinii sau aprecieri personale referitoare la activități judiciare aflate în curs de desfășuare poaet avea consecințe grave asupra încrederii cetățenilor în justiție.
Având în vedere declaraţiile lansate de unele persoane publice şi comentariile generate de acestea în spaţiul public, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media este abilitat să transmită următoarele:
Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, atrage atenţia că, prin exprimarea, de către personalităţi publice – politicieni, formatori de opinie, reprezentanţi ai societăţii civile – a unor opinii sau aprecieri personale, referitoare la proceduri judiciare aflate în curs de desfăşurare, pot fi generate deformări ale percepţiei publice privind înfăptuirea justiţiei în România, cu consecinţe grave asupra încrederii cetăţenilor în justiţie.
Totodată, organismul face apel către persoanele implicate sau vizate de aceste activități, dar și către instituțiile media, să gestioneze echilibrat și rațional orice mesaj public.
„Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că, dreptul la informare a publicului şi dreptul la apărare sunt garantate prin lege şi, tocmai pentru a da consistenţa cerută de lege, Consiliul face apel către toate persoanele implicate sau vizate de aceste activităţi, precum şi către instituţiile media şi reprezentanţii societăţii civile de a gestiona echilibrat şi raţional orice mesaj public”, se mai precizează în comunicat.
CSM reamintește că instanțele judecătorești sunt singurele în măsură să se pronunțe privind vinovăția sau nevinovăția persoanelor în cauză.
De asemenea, Consiliul reaminteşte că justiţia se înfăptuieşte în numele legii, prin instanţe judecătoreşti, singurele în măsură să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei persoanelor”.