BNR, despre problema francului elvețian: Nu există o soluție general valabilă. Negocierea este o variantă pentru cei care au reală nevoie de ajutor

BNR, despre problema francului elvețian: Nu există o soluție general valabilă. Negocierea este o variantă pentru cei care au reală nevoie de ajutor
Foto: paginadebanci.ro

Oficialii BNR s-au întâlnit, joi, cu șefii băncilor comerciale și cu executivii Asociației Române a Băncilor pentru a discuta problema creditelor în franci elvețieni.
Aceștia au afirmat că nu există o soluție general valabilă în cazul persoanelor care au împrumuturi în moneda elvețiană și că negocierea trebuie centrată către persoanele care au o reală nevoie de a fi sprijinite.

Potrivit comunicatului emis de BNR, soluțiile în cazul crizei declanșate de aprecierea francului elvețian ar trebui să aibă în menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014 la cursul zilei sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei și reducerea temporară a a ratei dobânzii la creditele în franci elvețieni pentru a compensa efectul creșterii bruște a monedei.

Iată comunicatul BNR:

„In data de 29.01.2015, la sediul Bancii Nationale a Romaniei a avut loc o intalnire de lucru intre conducerea executiva a BNR, conducerile bancilor comerciale care au acordat credite in franci elvtieni (CHF) si conducerea Asociatiei Romane a Bancilor.

BNR si bancile comerciale sunt preocupate de problema creditelor in CHF, pentru a gasi o serie de solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulentele recente de pe piata financiara internationala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei.

In acest sens, s-au agreat urmatoarele principii care sa stea la baza negocierilor intre banci si clienti:

Exista o multitudine de situatii individuale specifice (in functie de situatia diferita a veniturilor debitorilor, de particularitatile creditelor, de expunerile diferite ale bancilor) care pot fi abordate cu o serie de solutii diferentiate. Nu exista o singura situatie general valabila care sa reclame o singura abordare general valabila.
Stabilitatea sistemului financiar bancar este esentiala pentru finantarea cresterii economice, pentru crearea de locuri de munca, pentru cresterea veniturilor cetatenilor si crearea conditiilor de rambursare a creditelor. Banca Nationala protejeaza stabilitatea sistemului financiar bancar din Romania si, prin aceasta, protejeaza interesele milioanelor de deponenti care au depozite in bancile comerciale. Banca Nationala subliniaza ca situatia creditarii in CHF nu reprezinta un risc sistemic (din perspectiva ponderii reduse in PIB) dar adoptarea unor masuri inadecvate poate induce un astfel de risc.
Negocierea oricarei solutii va avea in vedere:

 -sa fie bine tintita catre persoanele care au o reala nevoie de a fi sprijinite;

  -sa se bazeze pe o impartire rezonabila a costurilor ajustarii;

  -sa nu afecteze stabilitatea sistemului financiar – bancar – adica sa nu creeze riscuri pentru milioane de deponenti;

  -sa nu creeze hazard moral – adica sa nu genereze asteptari nerezonabile pe viitor (privind neplata serviciului datoriei) si sa nu discrimineze debitorii in alte monede (lei, euro, dolari);

  -sa nu incalce Tratatul privind Uniunea Europeana si conditiile de aderare a Romaniei – adica sa nu restrictioneze libera circulatie a capitalului.

Bancile comerciale vor evalua, de la caz la caz, capacitatea de rambursare a datoriilor de catre debitori (in functie de veniturile acestora si de istoricul lor).
Pentru a rezolva aceste probleme individuale, bancile comerciale au la dispozitie o serie de solutii optionale consistente cu principiul impartirii poverii ajustarii (burden – sharing) aplicat si pe plan international. Aceste solutii care pot fi propuse clientilor includ, dar nu se limiteaza la:

    Solutii individualizate care sa mentina ratele lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014;
Conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei;

    Reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF pentru a compensa efectul aprecierii CHF;

    Flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor Ordonantei 46/2014, cu modificarile avute in vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia; simplificarea procedurilor administrative; intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca (astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garantii).

Solutiile sunt complementare; fiecare banca poate aplica un mix adecvat de solutii adaptat fiecarui caz individual. Ele sunt valabile si pentru creditele acordate in alte monede si pot fi optimizate de la caz la caz.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație