Victor Ponta, despre consultările cu președintele: Vom propune un sistem electoral diferit, unul mixt sau unul proporțional (VIDEO)

Victor Ponta, despre consultările cu președintele:  Vom propune un sistem electoral diferit, unul mixt sau unul proporțional (VIDEO)

Premierul Victor Ponta a anunțat luni, după ședința Partidului Social Democrat, care vor fi propunerile pe care reprezentanții PSD le vor face miercuri la consultările organizate de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. La

”Miercuri vom participa la consultările referitoare la sistemul de vot. Vom propune, în ceea ce privește alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie unul mixt, pe model german, fie unul proporțional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaților să fie 300 de deputați și la Senat cel mult 100-110 de senatori. Să fie un sistem cât mai just, astfel încât anomaliile de la ultimele tururi de scrutin parlamentar să nu mai aibă loc și să avem o stabilitate parlamentară de care e nevoie într-un ciclu electorale”, a explicat liderul PSD.

De asemenea, Ponta a anunțat că social-demorații propun ca Autoritatea Electorală Permanentă să coordoneze organizarea alegerilor din diaspora.

”Vom susține ca organizarea tuturor tipirulor de scrutin și în diaspora să fie făcute sub coordonarea Autorității Electorale Permanente. Legat de sistemul de alegere al autorităților locale, pentru primari opțiunea PSD este de a continua sistemul actual care nu a dovedit probleme în organizarea și funcționarea mandatului. În ceea ce privește consiliile județene vom discuta cu celelalte forțe politice pentru ca sistemul de vot se asigure stabilitatea”, a mai declarat premierul.

Totodată, Victor Ponta a anunțat că în cadrul consultăruilor de la Cotroceni, PSD va propune reluarea activității comisieie de reviziuire a Constitușiei.

”Mirecuri vom propune repornirea activității comisiei de reviziuire a Constituției pe baza principiilor avute în vedere în 2013. Legat de sturctură, vom ține cont de prezența tuturor grupurilor politice importante”, a mai spus Victor Ponta.

Din delegația PSD care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni vor face parte Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea și Ioan Chelaru.

Ponta, despre propunerile pe care PSD le va face la consultările cu președintele

Urmăriți B1TV.ro și pe
`