Un satelit NASA a surprins un fenomen extrem de rar: O gaură neagră a înghițit o stea

Un satelit NASA a surprins un fenomen extrem de rar: O gaură neagră a înghițit o stea

Un satelit NASA a surprins imagini cu un fenomen cosmic fenomenal care se petrece la aproximativ o data la o sută de milioane de ani într-o galaxie. Imaginile surprinse arată cum o gaură neagră imensă înghite o stea, procedeu care a uimit chiar și oamenii de știință, care au mai văzut astfel de procese cosmice, însă nu și procesul în sine.

Detalii fenomenului rar au fost publicate în ultima ediție a revistei Nature, unde se arată că gaura neagră se găsește în constelația Draco, potrivit ibtimes.com.

„Este pentru prima dată când vedem una din aceste mari găuri negre, care pornesc de la a fi silențioase și ajung să devină foarte mari și gălăgioase, în timp ce produc o lumină puternică și cantități mari de radiații”, a declarat  autorul studiului, omul de știință Davide Lazzati, de la Universitatea din North Carolina.

„Incredibil, această sursă încă produce radiații X și poate rămâne luminoasă încă un an de zile, timp în care satelitul o poate observa. Se comportă ca nimic altceva ce am văzut până acum”, a spus omul de știință David Burrows, profesor de astronomie de la Pennsylvania State University.

Potrivit noilor studii, mărimea aceste găuri negre ar putea fi de două ori cât masa celor patru milioane de găuri negre din centrul galaxiei Calea Lactee.

Cum poate fi înghițită o stea?

Pe măsură ce o stea se îndreaptă spre o gaură neagră, este atrasă de presiune, care transformă gazul într-un disc ce se rotește în jurul găruii negre, încălzindu-se puternic.

O gaură neagră este o porţiune de spaţiu cosmic cu o masă imensă imensă şi un câmp gravitaţional asemenea. Acest lucru face ca toate corpurile din apropierea ei să fie atrase în ea. Gravitaţia este atât de mare, încât nicio rază (particulă) de lumină din interiorul găurii nu are energie suficientă pentru a scăpa în afară.

Cea mai apropiată gaură neagră de sistemul nostru solar se află la o distanţă de 1.500 de ani lumină, în Constelaţia Săgetătorului.

Imagini rarisime: O gaură neagră a înghițit o stea

Embed: " />

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)