Repartitoarele ar putea fi interzise: Asociația pentru Protecția Consumatorilor va înainta propunerea Parlamentului

Repartitoarele ar putea fi interzise: Asociația pentru Protecția Consumatorilor va înainta propunerea Parlamentului
Foto: ziuanews.ro

Sărăcia şi caloriferele închise mai mult de teama facturilor mari, pot duce la scoaterea repartitoarelor în afara legii. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România va cere Parlamentului ca, prin lege, să interzică utilizarea repartitoarelor, iar în acest sens va fi sesizată şi Curtea Constituţională.

Mişcarea vine după ce a apărut un adevărat scandal, pentru că mulţi proprietari din blocuri închid caloriferele şi mare parte din căldura apartamentelor încălzite se transferă către cele neîncălzite.

Repartitoarele pentru calorifere ar putea fi interzise în România. Propunerea a fost făcută de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, după ce mai mulţi locatari care nu-şi permit să-şi cumpere astfel de sisteme s-au plâns că plătesc facturi supraîncărcate.

Reacţia asociaţiilor de proprietari vine după ce Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a anunţat că va cere parlamentului să modifice legislaţia care impune utilizarea repartitoarelor. În acest sens, APC va sesiza şi Curtea Constituţională.

„Demersul nostru a fost generat de numeroasele sesizări sosite pe adresa asociaţiei în legătură cu costurile ridicate ale facturilor la căldură, din cauza faptului că mulţi proprietari din blocuri închid caloriferele şi mare parte din căldura apartamentelor încălzite se transferă către cele neîncălzite. APC România va sesiza Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în vederea iniţierii unui act normativ care să interzică folosirea acestor repartitoare în blocurile de locuinţe, având în vedere inechitatea creată de folosirea lor. Totodată, vom sesiza şi Curtea Constituţională, deoarece se încalcă o serie de drepturi fundamentale”, afirmă președintele APC România, Costel Stanciu.

Asociaţiile de proprietari cred însă că autorităţile statului sunt cele care nu şi-au făcut bine treaba.

UPDATE: În urma publicării acestor informaţii, Asociația Națională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților ( ANPSC) face urmatoarele precizări:

Parlamentul Romaniei a adoptat in luna august 2014 Legea 121/2014 privind eficienta energetica, lege ce transpune in legislatia nationala prevederile Directivei Europene 27/2012 privind eficienta energetica. Aceasta directiva prevede un cadru comun de masuri pentru promovarea eficientei energetice pe teritoriul Uniunii Europene cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20 % în materie de eficienta energetica pana în 2020, precum si de a deschide calea pentru  cresterea  eficientei energetice, in viitor.

Membrii ANPSC sunt societati autorizate atat pentru montarea, cat si pentru exploatarea repartitoarelor de costuri pentru incalzire de catre Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C., instituția publică de interes national, avand ca scop reglementarea și monitorizarea la nivel central a activităților din domeniul serviciilor comunitare de utilități publice.

ANPSC pune la dispozitia tuturor factorilor interesati in informarea corecta a consumatorilor economiile realizate de contorizarea individuala a incalzirii pe baza repartitoarelor de costuri, economii rezultate din datele furnizate de RADET Bucuresti in perioada 2007 – 2014. Economia in medie/sezon de incalzire este de aproximativ 30 milioane euro la nivel de Bucuresti, 15 milioane de euro economii la populatie + 15 milioane euro economii la bugetul local.

In vederea informarii corecte a publicului si a protectiei consumatorilor, ANPSC solicita APC Romania – o asociatie neguvernamentala si  entitate complet distincta de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (a se vedea www.anpc.gov.ro)-  deschidere la dialog si comunicare, pentru promovarea sistemului de contorizare individuala a incalzirii pe baza repartitoarelor de costuri,  legiferat la nivelul Uniunii Europene prin Directiva 27/2012, transpus in legislatia nationala prin Legea 121/2014 privind eficienta energetica. Conform legislatiei, acest sistem trebuie sa inlocuiasca actuala modalitate de impartire a costurilor incalzirii, prin raportare la suprafata utila („pausal”), care a  devenit incorecta, imorala si ilegala, in conditiile inlocuirii a tot mai multor calorifere intr-un condominiu, cu puteri termice marite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`