Seismologii americani estimează un cutremur de peste 6,5 în România: Anul critic este 2015

Seismologii americani estimează un cutremur de peste 6,5 în România: Anul critic este 2015

România ar putea fi zguduită de un cutremur mai puternic decât cel din 1977, însă o dată exactă ar fi greu de estimat. Predicțiile organizației World Earthquakes arată că în România se așteaptă un cutremur de peste 6,5 magnitudine între anii 2013 și 2017, anul critic fiind 2015.

Specialiștii americani publică frecvent predicții realizate pe baze statistice privind seismele şi explică faptul că predicţiile lor sunt realizate pe baze statistice (luând în considerare seismele care au avut şi au loc în diferite ţări), cu ajutorul unor algoritmi matematici foarte complecşi.

Șeful Centrului de Seismologie Experimentală din cadrul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM, Ion Ilieș, spune că în ultima perioadă se înregistrează o accentuare a activității seismice în zona Vrancea și avertizează populația Republicii Moldova că ar putea fi serios afectată în urma unui cutremur puternic ce se va produce în România în următorii ani.

„Institutul American de seismologie estimează că în perioada 2013-2017, în regiunea Vrancea, ar urma să se producă un cutremur de peste 6,5 pe Richter, dar anul critic este anume cel de mijloc, adică 2015. Este totul posibil. Vrancea ne poate face surprize mereu. De aceea urmează să fim pregătiți”, a declarat Ion Ilieș la Radio Chișinău.

Specialistul a menționat că peste 40 la sută dintre imobilele din Chișinău nu ar rezista la un seism mai mare de 7 grade pe Richter din cauza faptului că au fost construite până în anii ’60 ai secolului trecut, iar cutremurele din ultima vreme le-au afectat grav structura de rezistență.

Cele mai recente cutremure produse în România în ultimele zile au avut magnitudini de maximum 4,1 grade.

Pe 22 noiembrie 2014 s-a produs un cutremur de 5,7 grade, acesta fiind cel mai mare seism înregistrat în România în ultimii 10 ani.

Seismele din Vrancea – produse de experimentele rușilor

Fizicianul Constantin Antohi, profesor asociat la Facultatea de Hidrotehnică Cadastru şi Ingineria Mediului, din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ este de părere că aceste cutremure, atipice pentru zona Vrancei, nu sunt rezultatul unei activităţi tectonice naturale, ci sunt provocate prin folosirea fenomenului de tip HAARP (High-frequency Active Aurol Research Project) de către ruşi, în scopuri militare, relatează site-ul 7vest.ro.

„Am discutat şi cu colegii şi mi-am dat seama că s-a produs un câmp electromagnetic. Imediat m-am gândit la fenomenul HAARP, bazat pe invenţiile lui Nikola Tesla. Unele state deţin această tehnologie, de emisie a unor microunde spre ionosferă, şi, de acolo, sunt reflectate spre anumite puncte de pe Pământ, pentru a crea cutremure. Cred că cineva din Est provocă seisme în zona Vrancei. Eu cred că cineva nu ne vrea în NATO!“, a spus profesorul.

Pentru a-şi susţine teoria, Constantin Antohi a adus în discuţie şi schimbările bruşte de temperatură: „Fenomenul HAARP poate produce aceste oscilaţii! La un moment dat se poate întâmpla o întrerupere a circuitului de curenţi atmosferici, de undă lungă, ce se propagă cu viteză de la est, către vest. Întrerupându-se, se creează o depresiune, ce atrage curentul de aer cald, dinspre Sahara“.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`