Profesorii riscă până la zece ani de închisoare dacă îi obligă pe elevi să cumpere manuale semnate de ei

Profesorii riscă până la zece ani de închisoare dacă îi obligă pe elevi să cumpere manuale semnate de ei

Profesorii care îi obligă pe elevi să cumpere manuale scrise de ei ar putea fi acuzați de luare de mită, riscând astfel o pedeapsă de până la zece ani de închisoare, potrivit Adevărul. Mai mult, specialiștii atrag atenția că traficul cu manuale din şcolile româneşti se practică atât în sistemul preuniversitar cât şi în cel universitar.

Subiectul a intrat în atenția opiniei publice după dezvăluirea cazului profesorului de istorie de la Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu”, care îi obliga pe elevi să cumpere cărţi semnate de el.

Astfel, potrivit specialiștilor, există două moduri în care se cumpără manuale auxiliare în şcolile din România.

Legal, un profesor le poate recomanda părinților și elevilor să achiziționeze un auxiliar pe motiv că manualele de la clasă sunt învechite sau nu acoperă suficient nevoile elevilor. În schimb, sunt și cazuri în care profesorii „le dau de înţeles” elevilor că trebuie să cumpere un auxiliar.

„Este o practică consacrată atât în mediul preuniversitar cât şi în mediul universitar. În învăţământul superior, profesorii îşi lasă studenţii cu cartea lor la examen, deschisă pe masă, cu condiţia să o cumpere, iar în preuniversitar, cine cumpără aceste manuale, să zicem că are unele avantaje. Profesorul de la Haşdeu este un ţap ispăşitor, o fi supărat pe cineva şi s-a făcut un caz din el”, susţin dascălii din Bucureşti, potrivit Adevărul.

În acest context, profesorul de Istorie Corneliu Riegler, preşedintele Sindicatului Tinerilor profesori din România, susține că situaţiile astfel de situații nu au ce căuta în sistem fiindcă reprezintă un conflict de interese.

Profesorul de Istorie Niculae Cristea, de la Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu”, a fost înregistrat de elevi în timp ce îi obliga să cumpere un altas de istorie semnat de el care costă 25 de lei, cartea „Imaginea publică a monarhiei în România”, de 50 de lei semnată tot de el, şi o revistă lunară.

Înregistrarea a fost făcută publică la mijlocul lunii decembrie, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a făcut o anchetă şi a întocmit un raport care a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:04 - Alegeri prezidențiale 2024. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne. Peste 7,4 milioane de români au votat în țară. Prezența la vot a depășit 41%
17:02 - Prezență de aproape 200% la o secție de vot din județul Sibiu. Aproape toți votanții sunt înscriși pe listele suplimentare
16:47 - Amenda primită de o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot. Cum s-a dat de gol
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”