Adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, ajunge marți la București, unde se va întâlni cu Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu

Adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, ajunge marți la București, unde se va întâlni cu Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu
Foto: rt.com

Adjunctul secretarului de stat al Statelor Unite, Victoria Nuland, urmează să ajungă marți la Bucureşti, a anunţat Departamentul de Stat de la Washington. Vizita face parte dintr-un turneu european. Nuland, care va veni din Germania, se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Victoria Nuland este primul oficial american de rang înalt care vine în România după alegerile prezidenţiale. În cele două zile cât va sta la noi în ţară, ea se va întâlni cu politicienii de la vârf şi cu reprezentanţi ai sistemului judiciar. De altfel, subiectele ce ţin de Justiţie şi de securitate naţională sunt prioritare în discuţiile adjunctului secretarului de stat al Statelor Unite cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat într-un interviu săptămâna trecută că se va întâlni cu Nuland când vine în România.

La precedenta vizită în ţara noastră, Victoria Nuland a transmis un mesaj clar de susţinere a luptei anticorupţie din România, venit din partea administraţiei Obama, în contextul intensificării rolului României în zona Balcanilor.

”Este îngrijorător când există atacuri la adresa independenţei justiţiei. Este îngrijorător când politicienii din orice tabără decid să „provoace” independenţa justiţiei. Principalul mesaj pentru Guvern este că SUA doresc o Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată posibil şi cât mai democratică, care să continue să fie marele nostru aliat aici.”, spunea Victoria Nuland.

Aceasta nu a fost singura dată când a fost menţionată problema corupţiei în România. Victoria Nuland a vorbit, în noiembrie 2014, într-un discurs susţinut la Washington, despre abuzurile unor lideri din ţările membre UE şi NATO din Europa Centrală. I-a criticat pe aceştia, acuzându-i că protejează oficiali corupţi de urmărirea judiciară.

La prima vizită din România, Nuland a vorbit şi despre libertatea presei, la fel de importantă pentru consolidarea democraţiei. 

”O presă liberă asigură cetăţenilor transparenţa cu privire la ceea ce fac aleşii lor. Relaţia dintre Guvern şi presă trebuie să fie deschisă, liberă şi transparentă. SUA are angajamentul să sprijine, aici, libertatea presei şi vom continua să facem acest lucru.”, a mai declarat adjunctul secretarului de stat al SUA.

În acest an, sistemul judiciar românesc trece prin noi teste: legea Big Brother, marile dosare de corupţie de pe masa instanţei sau numirea unui nou şef al DIICOT.

Precedenta vizită a adjunctului secretarului de Stat a avut loc în perioada 10-11 ianuarie 2014, în cadrul unui turneu european.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`