ONU: Situația din Ucraina se îndreaptă spre ”o catastrofă umanitară”

ONU: Situația din Ucraina se îndreaptă spre ”o catastrofă umanitară”
Foto: rt.com

Ucraina este amenințată de o catastrofă umanitară, peste un milion de persoane fiind nevoite să își părăsească domiciliul din cauza conflictului din estul țării, arată datele Biroului ONU pentru oordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), citate de Reuters.

Conform OCHA, numărul persoanelor deplasate pe teritoriul ucrainean (610.000) și al refugiaților care au fugit în țările vecine (594.000) a depășit de peste trei ori nivelul lunii august.

ONU arată că 5,2 milioane de persoane trăiesc în zonele de conflict din Ucraina, iar 1,4 milioane dintre acestea sunt deosebit de vulnerabile.

Peste 4.700 de persoane au murit în timpul conflictului dintre armata ucraineană și separatiștii proruși, ce a provocat cea mai gravă criză între Rusia și Occident de la sfârșitul Războiului Rece.

Directorul adjunct pentru Europa și Asia Centrală al organizației Amnesty International, Denis Krivoșeiev, a declarat că locuitorii din orașele Lugansk și Donețk, controlate de separatiști, întâmpină mari dificultăți în procurarea alimentelor și sunt lipsiți de asistență medicală, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, cum sunt pensionarii.

Potrivit lui Krivoșeiev, distribuirea ajutoarelor umanitare este împiedicată de atitudinea batalioanelor pro-Kiev care împiedică o parte din alimente și medicamente să ajungă în zonele de conflict din estul țării. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`