Atentatul de la ziarul de satiră francez Charlie Hebdo a dat naștere pe meleagurile noastre unei uriașe dispute despre libertatea presei.
Jurnalistul Ion Cristoiu comentează, într-un editorial postat pe blogul personal, adoptarea sintagmei “Je suis Charlie!” de către jurnaliștii și politicienii români.
“Pentru a fi la modă, mulți jurnaliști și mulți politicieni și-au pus moț sintagma Je Suis Charlie! într-o nouă izmeneală tipic moldo-valahă.”, scrie gazetarul pe cristoiublog.ro.Ion Cristoiu consideră că în cazul incidentelor de la Paris nu se poate vorbi despre un atentat la libertatea presei. “În aceste condiții, acțiunile de solidaritate din presa noastră, cea care e atît de liberă încît întreprinde un grețos cult al personalității directorului SRI, fără a cuteza a atinge nici măcar cu o cratimă onoarea Serviciilor noastre secrete, mi se par de un penibil greu de suportat.
Solidarizarea cu un ziar, cu o instituție, cu un cetățean are rost doar atunci cînd ea ar avea ca efect, fie și presupus, îndreptarea unei nedreptăți care i s-a făcut sau este pe cale de a i se face.
Dar în cazul jurnaliștilor de la Charlie Hebdo la ce ajută solidarizarea?
Îi face pe alți descreierați să nu mai împuște ziariști, de teamă că presa română să nu se solidarizeze cu victimele?”, mai scrie Cristoiu.
“Una e intoleranța la opiniile celorlalți și alta atentatul la libertatea presei.”, atrage atenția gazetarul.