Directorul revistei Charlie Hebdo ucis în atacul terorist afirma că preferă să moară decât să trăiască fără să se poată exprima liber (VIDEO)

Directorul revistei Charlie Hebdo ucis în atacul terorist afirma că preferă să moară decât să trăiască fără să se poată exprima liber (VIDEO)
Foto: telegraph.co.uk

Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani, directorul revistei Charlie Hebdo, care a pierit în atacul din Paris, vorbea despre moarte. Caricaturistul Stéphane Charbonnier nu voia sub nicio formă să lase din mână, arma sa – unealta de scris. A declarat atunci că preferă să moară decât să trăiască precum un şobolan, adică fără să se poată exprima liber. Pentru că nu se poate trăi într-o ţară în care nu este respectat acest drept fundamental, spunea el. Jurnalistul avea 47 de ani şi se afla pe lista celor mai „vânate” persoane de către reţeaua teroristă Al-Qaida.

”Astăzi provocăm. Şi vom provoca şi mâine. Fac asta pentru că e de datoria noastră să. desenăm ceea ce se întâmplă. Şi în ceea ce priveşte ştirile? Şi despre ştiri, da. Treaba noastră nu este să apărăm libertatea de exprimare. Dar fără libertatea de exprimare suntem ca şi morţi. Nu putem trăi într-o ţară în care nu există libertate de exprimare. Prefer să mor decât să trăiesc precum un şobolan. Şi să te temi să vorbeşti. Da, nu am timp să-mi fie teamă, am un ziar de condus”, declarat Charb.

Potrivit presei franceze, Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, se afla pe lista din 2013 a celor mai vânate persoane „pentru crime împotriva islamului”, potrivit unui articol publicat de Inspire, revista de propagandă teroristă a Al-Qaida.

Charb este una dintre cele peste 12 victime ale atacului terorist produs la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo. Stéphane Charbonnier a primit ameninţări cu moartea şi se afla sub protecţia poliţiei franceze, potrivit lui Richard Malka, avocatul publicaţiei Charlie Hebdo, citat de Telegraph.

Avocatul a spus că Stéphane Charbonnier se afla sub protecţia poliţiei din momentul în care au început ameninţările ca urmare a publicării în paginile Charlie Hebdo a caricaturilor cu profetul Mahomed. Totuşi, unii dintre colegii lui Charb spuneau că acesta era relaxat cu privire la aceste ameninţări. În 2007, publicaţia Charlie Hebdo a publicat 12 caricaturi controversate cu profetul Mahomed, preluate dintr-un ziar danez.

Ulterior, publicaţia franceză a fost dată în judecată pentru incitare la rasism de două grupuri islamice din Franţa, însă a fost achitată de o instanţă din Paris. La momentul respectiv, Stéphane Charbonnier a declarat că publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed nu a fost un act provocator, ci un simbol pentru libertatea de exprimare.

Publicaţia Charlie Hebdo a fost lansată în 1969 şi a avut o apariţie neîntreruptă până în 1981. Ulterior apariţia a fost suspendată, iar, în decembrie 1982, a mai apărut un număr al acesteia. În 1992, Charlie Hebdo a reînceput să apară cu regularitate, fiind editată de Stéphane Charbonnier.

Jurnaliști uciși în numele religiei

Urmăriți B1TV.ro și pe
`