Rețeta SIMPLĂ și CORECTĂ de castraveți murați! Cu siguranță nu foloseai înainte toate aceste ingrediente
Pentru a obține castraveți murați ca la carte, am pregătit o rețetă care vă va ajuta să obțineți rezultatul mult dorit.
Pentru această rețetă nu există o cantitate fixă de castraveți. Trebuie păstrată doar proporția de sare, apă și alte mirodenii care se adaugă pe parcurs, confom vocea.biz.
ATENȚIE! La murături nu se folosește sarea iodată, cea pe care o folosiți zilnic pentru că riscați să aruncați tot ce ați pus în cămară. Se folosește sarea brută, cea care de obicei se vinde la sac în comerț. Castraveții se spală, se pun în apă rece puțin sărată și se țin timp de trei ore, până devin elastici. La fiecare litru de apă se folosește cam o lingură de sare, aproximativ 10 grame. După ce au stat în apă rece, se scot, se mai spală bine încă o dată cu apă rece și se așază în borcane.
După ce au fost așezați în borcane, se prepară muratoarea, adică apa sărată care îi va ține conservați. Aceasta se prepară astfel : se calculează 20 – 25 grame de sare neiodată pentru 1 litru de apă, iar la 10 litri de apă se pune un mănunchi de cimbru și mărar, verde sau uscat, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de vișin, 2 ramuri cu frunze de țelină și 20-30 boabe de piper negru. Apa, împreună cu aceste mirodenii, se pune la fiert și se lasă să fiarbă în clocot 5 minute.
Apoi, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească timp de câteva minute după care se toarnă cu un polonic peste castraveții din borcane. Ca proporție, murătoarea se calculează cam la jumătate din capacitatea borcanului. Borcanele se lasă astfel timp de 48 de ore și apoi se scurge apa de pe castraveți într-o oală mare. Nu vă speriați dacă apa este tulbure. Se ia fiecare borcan și se golește apa. Țineți degetele deasupra castraveților din borcan și goliți toată apa, care se pune la fiert.
Între timp, borcanele se țin sub jetul de apă rece astfel ca să se spele orice urmă de ferment. Fundul borcanului și castraveții trebuie să fie curate . Se curăță usturoi și se taie fiecare cățel în 2 sau 3 și se pun peste castraveți, în borcane. Apoi, la fiecare borcan pune câte un vârf de cuțit de piper măcinat, o lingură de boabe de muștar și hrean curățat și tăiat pe lungime, pe care îl punem în formă de cruce peste castraveți, că să îi fixeze bine în borcan.
Între timp, apa scursă de pe castraveți trebuie fiartă bine, timp de 10 minute, și se pune fierbinte și tulbure peste castraveți în borcane. Nu va speriați pentru că lichidul se va limpezi și conservați astfel vor rezista și doi ani în cămară.
Opțional, pentru cei care preferă murăturile picante, se poate adaugă câte un ardei iute în fiecare borcan.