Ediție specială ”360 de grade”: Cum poate fi încetinită îmbătrânirea prematură

Publicat: 02 04. 2017, 15:58

Alina Bădic a discutat în ediția specială de sâmbătă a emisiunii ”360 de grade”, alături de invitata sa, doctor Ruxandra Constantina, despre cum putem încetini îmbătrânirea prematură care duce la boli cronice, despre modul în care ne afectează această îmbătrânire.

”Îmbătrânirea este un proces continuu. Am putea spune că de când ne naștem începem să îmbătrânim pentru că viața, de fapt, este un proces continuu în care celulele se degradează și în același timp are loc sinteza, geneza de alte celule. Deci sănătatea începe la nivelul fiecărei celule și sănătatea fiecărei celule determină durata și calitatea vieții.

Îmbătrânirea este un proces complex care are o determinare dublă. Prima dată este determinarea genetică, deci există niște gene ale longevității pe care le moștenim și care ne influențează durata vieții. Există și factorii de mediu, interni și externi, care generează stresul oxidativ și acei radicali liberali care afectează integritatea celulei și determină îmbătrânirea. Sursele de radicali liberi le găsim în alimentele prăjite, alimentele aditivate, în fumul de țigară, în alcoolul consumat în exces. De asemenea, gazele de eșapamente, noxele industriale sunt surse generatoare de radicali liberi, ca și stresul – suprasolicitarea fizică și psihică prelungită.

Îmbătrânirea celulei determină apariția bolilor cronice.

Ritmul de îmbătrânire poate fi mult diminuat. Aici avem mai mulți factori. În primul rând, un stil de viață sănătos, o hidratare corespunzătoare, gândire pozitivă, mișcare și, nu în ultimul rând, suplimentele, care trebuie administrate încă de la vârste tinere, profilactic”, a declarta medicul Ruxandra Constantina.