Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu, despre consecințele patimilor: Un depravat îmbătrânește realmente urât, hidos

Publicat: 15 09. 2024, 10:37

În ediția de sâmbătă a emisiunii „360 de grade”, Alina Bădic și invitatul său, Vasile Bănescu au discutat despre efectele devastatoare ale păcatelor și patimilor asupra condiției umane, atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual.

„Pe noi ne desfigurează, în general, patimile. Ne desfigurează această lăcomie, această poftă pantagruelică, o poftă menită să schimbe natura umană. Adică, nu ne mai ajunge umanitatea, nu ne mai ajung toate lucrurile firești, care sunt daruri în viața noastră, și în sfera sexualității, și în sfera relațiilor cu ceilalți. Nu ne mai ajung aceste lucruri. De ce? Pentru că demonul, care există — și am mai vorbit noi doi despre asta —, este cel care îl stârnește pe om pe calea autodistrugerii. Și cum se autodistruge exact? Prin aruncarea cu capul în jos în prăpastia unor patimi, care te fac din rațional, irațional”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR. 

Vasile Bănescu a avertizat că patimile pot avea un efect atât de puternic încât „să orbescă” o persoană, făcând-o să creadă că starea de autodistrugere în care se află este de fapt o formă de libertate.

„A te trufi cu patimile tale reprezintă climaxul, adică punctul cel mai înalt, de la care vei cădea inevitabil la un moment dat, pentru că nu există atingere a fericirii prin patimă. Dimpotrivă, cu cât avansezi într-o patimă, oricare ar fi ea, cu atât mai mult ajungi să nu mai guști; ca dintr-un drog, trebuie să crești mereu cantitatea, care să te mai satisfacă. Ori, crescând de fapt cantitatea de rău pe care o îngurgitezi în fel și chip, cu atât mai mult se produce, evident, acest tip de autodistrugere în om.

Cum observa cineva, e suficient să vezi chipurile îmbătrânite ale marilor depravați, ca să înțelegi cât întuneric este într-o patimă. Un depravat îmbătrânește realmente urât, hidos, pentru că nu e posibil altfel. Pe când un om echilibrat, un om virtuos, specie pe cale de dispariție desigur, are cu totul alt chip. Un om spiritualizat nu te înspăimântă cu chipul lui; un om desfigurat de viciu este un om care urâțește și fizic. Acești oameni, care nici nu sunt sigur că se cred cumva în ordine — poate că unii da — patima poate fi atât de înaltă încât ajunge să te orbească. De obicei, așa se întâmplă: ajungi să crezi că ești în ordine și că libertatea cu care tu te autodistrugi este una înaltă, de care te poți bucura”, a spus Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al BOR recunoaște dreptul fiecărei persoane de a-și trăi viața după propriile dorințe, chiar și în moduri care ar putea părea ridicole sau demne de batjocură, atâta timp cât aceste comportamente rămân private și nu afectează pe alții.

„Bineînțeles că ești liber să trăiești cum vrei, atâta timp cât nu-i bagi și pe alții cu capul în mizeria în care tu vrei să trăiești, în măsura în care nu le livrezi lucruri smintitoare pentru orice om normal. Pentru că viața ta privată, sigur, poate fi oricum; ai libertatea extraordinară de a te face de râs. Te poți face de râs cât vrei tu, dar nu tulburându-i pe alții, nu în spațiul public. Obscenitatea publică, despre asta este vorba, face rău celor care iau contact cu ea. Îi smintește, le smintește privirea și îi seduce spre ceva nefiresc”, a concluzionat Bănescu.