Alina Bădic și invitații săi din ediția specială de sâmbătă seară a emisiunii „360 de grade”, Eugen Mîrtz și Ingrid Baciu, au discutat despre identificarea tiparelor energetice și despre greșelile care ne devitalizează.
„Mă bucur că Ingrid (Baciu, n.r.) a adus în discuție capitolul acesta al efortului fizic făcut prin sport, pentru că foarte multă lume este preocupată la ora actuală de activități sportive, inclusiv oamenii sedentari crezând că în felul acesta își vor îmbunătăți sănătatea. Aș vrea să aduc o corecție la ce spunea Ingrid, în sensul că, da, la unii oameni sportul excesiv poate să ducă la îmbătrânire și chiar se vede asta. Cu toate acestea, nu e o regulă generală, pentru că există alți oameni care fac chiar sport de perfomanță o viață întreagă, nu îmbătrânesc, ajung la bătrânețe, încă fac sport și se mențin foarte bine. De ce? Același lucru pe care îl spuneam la început. Nu se identifică tipologia corect. Se pare că sportivii prin vocație nu sunt oameni, ei sunt supraoameni, literalmente”, a declarat Eugen Mîrtz.
S-a constatat că sportivii prin vocație, spune Eugen Mîrtz, „au gene diferite”.
„Sunt oameni care practică sport o viață întreagă. S-a constatat că ei au gene diferite, pur și simplu sunt supraoameni, deci ei sunt capabili de un efort de care omul obișnuit nu e capabil și atunci acești oameni pot să facă sport chiar de performanță toată viața și să n-aibă nimic. Acești sportivi pe care îi vedem că leșină pe teren și fac atac de inimă până la spital, ei nu erau sportivi prin vocație. Erau oameni obișnuiți sau chiar oameni care nu puteau să genereze multă energie și s-au lăsat fascinați, s-au lăsat cuceriți de mitul sportivului. (…) Acestor oameni li se recomandă sporturile ușoare, de vacanță sau pur și simplu mersul. Se pare că mersul prelungește viața. Poștașii, de exemplu, ca tip de activitate, trăiesc cel mai mult pentru că merg mult”, a adăugat el.