Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. A ajuns în România cea mai veche icoană din lume a Sfintei Fecioare: „Maica Domnului călătorește când vrea Ea și unde vrea Ea” (VIDEO)

Publicat: 14 05. 2022, 23:44
Alina Bădic a ajuns la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, acolo unde a fost adusă cea mai veche icoană din lume a Maicii Domnului.

Alina Bădic a vorbit, în ediția specială de sâmbătă seară a emisiunii „360 de grade”, despre cea mai veche icoană din lume a Maicii Domnului. Invitații săi au fost Lucrețiu Tudoroiu și Sorin Dinea.

Citește și: Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 mai. Vărsătorii sunt foarte munciți din toate punctele de vedere (VIDEO)

Cea mai veche icoană din lume a Maicii Domnului a ajuns în România

Pe 6 mai, icoana și moaștele Sfântului ierarh Luca al Crimeei au ajuns la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman. Icoana are 2.000 de ani, fiind realizată încă din timpul vieții Sfintei Fecioare.

Zeci de mii de oameni au stat la rând pentru a se închina și ruga.

Ediție „360 de grade” despre cea mai veche icoană a Maicii Domnului

„Maica Domnului călătorește. Originea icoanei nu e în locul în care se află acum, la 90 de kilometri de Salonic, ci undeva în nordul Turciei. (…) Călătorește când vrea Ea și unde vrea Ea.

Mai ales că modul în care a ajuns în Grecia e miraculos pur și simplu. Mănăstiea din zona Mării Negre a Tuciei a fost ridicată în jurul anului 386 d. Hr. de doi călugări, Barnaba și Sofronis, după o viziune a Maicii Domnului, care i-a chemat să facă acest lucru.

Icoana a fost găsită câteva sute de ani mai târziu într-o peșteră tot din zonă și se presupune că a fost adusă în mod miraculos acolo. Interesant e că o poveste similară se regășește și la noi la Nămăești unde e o icoană a Maicii Domnului, tot foarte veche, a fost găsită în peștera unde e acum biserica mănăstirii.

Călugării au fost nevoiți să plece și au îngropat-o (cea mai veche icoană a Maicii Domnului) într-un loc tainic. La începutul secolului trecut au reușit să primeacă aprobarea prmeierului turc, printr-o cerere oficială de la premierul grec, să meargă să o recupereze. Au mers și au adus-o în Grecia”, a povestit Dinea.

La rândul său, Tudoroiu a ținut să sublinieze că icoana a stat nu mai puțin de 1.500 de ani în nordul Turciei.