„360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)

Publicat: 23 11. 2024, 23:59
Actualizat: 24 11. 2024, 00:07
Părintele Dumitru Stăniloae. Sursa foto: Captură video B1 TV

Alina Bădic a avut un invitat special în ediția de sâmbătă, 23 noiembrie, a emisiunii „360 de grade”. Este vorba despre Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta a vorbit despre sfinții preoți ai neamului românesc. Printre cei invocați s-a numărat și părintele Dumitru Stăniloae.

Ediția integrală a emisiunii „360 de grade” poate fi urmărită AICI.

Vasile Bănescu, despre părintele Dumitru Stăniloae

„Părintele Stăniloae e cel mai cunoscut, cred, dintre cei despre care o să vorbim, pentru că a fost un citadin, a trăit o parte din viață la Brașov, lângă Brașov s-a și născut, a fost căsătorit, a avut copii, unul dintre ei s-a stins la o vârstă foarte fragedă, fiica sa a trăit și a devenit la rândul său o personalitate – Lidia Stăniloae, care s-a stins de câțiva ani. (…)

Părintele Stăniloae e considerat, pe bună dreptate și nu e nicio exagerare, o mărturisesc alți mari, uriași teologi europeni ortodocși, ca fiind cel mai mare teolog ortodox al secolului XX. O formulează chiar așa marele teolog ortodox francez Olivier Clément.

A avut o viață marcată de suferință, a stat în închisoare câțiva ani, arestat în grupul Rugului Aprins, care a devenit suspect comuniștilor, pentru că acolo nu se perora, nu se stătea la cafele, se trăia pur și simplu, erau întâlniri în care se citeau texte din Filocalie, din Marii Părinți, iar acești oameni din mișcarea Rugului Aprins încercau ei înșiși să se sfințească puțin câte puțin. Vă dați seama că asta părea comuniștilor nu doar bizar, pentru că nu înțelegeau nimic, ci și periculos, pentru că religia are această putere formidabilă, subestimată uneori, de a schimba viața unui om, pe care-l face ferm, curajos, mărturisitor. De asta s-au temut comuniștii permanent (…)

A fost un trăitor ortodox autentic, în a doua parte a vieții mai ales. (…)

Când vorbește despre restaurarea omului, vorbește despre ceva care ne privește pe fiecare în parte. Nu stăm deloc bine moral, dar ne putem restaura, înnoi, înfrumuseța lăuntric din ruina care suntem. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini”, a explicat Vasile Bănescu.