Alina Bădic a avut un invitat special în ediția de sâmbătă, 23 noiembrie, a emisiunii „360 de grade”. Este vorba despre Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta a vorbit despre sfinții preoți ai neamului românesc. Printre cei invocați s-a numărat și părintele Arsenie Boca.
Ediția integrală a emisiunii „360 de grade” poate fi urmărită AICI.
„Traiectoria post mortem a părintelui Arsenie Boca a fost, în percepția credincioșilor din România, o traiectorie mult mai accentuată și aș spune evenimențială pentru mulți întrucât, în jurul lui, spre deosebire de ceilalți, s-a creat un adevărat cult de proporții în România.
Părintele Arsenie Boca a trăit între anii 1910 – 1989, deci a murit chiar înainte de căderea comunismului. A trăit la două mănăstiri importante – la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, între Brașov și Sibiu, ulterior a trăit acolo unde a și murit, unde e și înmormântat, la Mănăstirea Prislop, care a devenit în ultimele două decenii loc de pelerinaj pentru foarte mulți oameni.
Cumva așteptarea canonizării părintelui Arsenie Boca a fost cea mai înaltă, asta e clar. (…) Așteptarea canonizării a fost evident justificată, pentru că mărturiile a mii și mii de oameni care au trecut pe la mormâmntul său, care au simțit rugându-se ceea ce doar un om care a simțit asta poate descrie – faptul că rugăciunea lor a fost ascultată, mijlocită de părintele Arsenie mai departe spre Dumnezeu și a avut efect în viața oamenilor rugători – spune suficient de multe.
Se păstrează, evident, multe texte scrise de părintele Arsenie Boca, dar nu toate care circulă sunt autentice. Din cauza acestei presiuni populare, au apărut și texte apocrife, deci care nu-i aparțin părintelui Arsenie Boca. Aici, sigur, Biserica trebuie să facă un tip de ordine mai ales după canonizare, să spună clar ce e autentic și ce nu.
Cea mai cunoscută scriere a sa, „Cărările împărăției”, și multe altele mărturisesc despre trăirea extraordinară a părintelui Arsenie Boca, un om foarte cultivat, extraordinar de inteligent și un om pe care, iată, Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului.
Și el a trecut prin închisoare. Numitorul comun al acestor oameni despre care vorbim azi e suferința îndurată în închisorile comunismului. Deci toți sunt mărturisitori ai Adevărului în mijlocul imperiului minciunii, care a fost comunismul”, a explicat Vasile Bănescu.